KORTE HISTORIE VAN DE VOORNAAMSTE BOUWWERKEN IN DE HEURNE, DINXPERLO EN BREEDENBROEK.
Uit: Monumenten in Nederland, Gelderland (2000). Sabine Broekhoeven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten. Dinxperlo, dorp, mogelijk in de 8ste eeuw ontstaan op een dekzandrug aan de A-Strang. In 1281 werd de parochie van die van Bocholt (D) afgesplitst. Tot 1795 maakte het dorp deel uit van de heerlijkheid Bredevoort.
Dinxperlo vormt één geheel met de kern van Suderwick (D) - met de Heelweg als grensstraat.
De Hervormde kerk (Markt 2), oorspronkelijk gewijd aan Onze Lieve Vrouwe en St. Liborius, is een gotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De toren met romaniserende elementen stamt uit circa 1400. Eind 15de eeuw begon men met het laatgotische koor, gevolgd door het schip dat in 1509 werd voltooid. In 1545 werd de toren verhoogd en van een nieuwe spits voorzien. Bij herstelwerk in 1830-'31 kreeg de kerk een bepleistering die is verwijderd bij de restauratie van 1948-'51. Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven op kraagstenen en ronde zuilen. Er zijn muurschilderingen met voorstellingen van de legende van de H. Christoforus en apostel- en heiligenfiguren (tweede kwart 16de eeuw). Tot de inventaris behoren een door Willem en Berend van Gulick vervaardigde preekstoel (1694) en een orgel door C.F.A. Naber (1831).
Het Rietstapkerkje (Rietstapperweg 7) is een opvallend kleine neogotische kapel met geveltoren en naaldspits. T.M.T. Rietstap liet deze in 1911 bouwen ter voldoening van een bepaling in een erfenis. In 1984 is dit vermoedelijk kleinste kerkje van Nederland over korte afstand verplaatst.
De Gereformeerde kerk (Bernard IJzerdraatstraat 1) is een karakteristieke zaalkerk met portaal, gebouwd in 1951 naar plannen van W. Hebly.
De R.K. De Goede Herderkerk (Allee 58) is een moderne kerk met tentdak en opengewerkte toren, gebouwd in 1965-'66 naar plannen van H.A. Knoop.
Het postkantoor (Aaltenseweg 4) is een fors pand uit 1918 met late jugendstil-details.
Het raadhuis (Raadhuisstraat 8 ) kwam in 1937-'38 tot stand in traditionalistische vormen naar plannen van G.L. van Straalen en H.J. Kolenbrander.
De Chr. lagere school (Terborgseweg 5) met onderwijzerswoning werd in 1887 gebouwd en vertoont eclectische details. De school kreeg in 1892 een verdieping.
Het Dames te Beesthuis (Raadhuisstraat 10) is een breed (hallen?)huis dat in opzet uit 1623 stamt en in 1776 werd herbouwd. Nadat het in 1876 in bezit van de smid J.G. Beest kwam, heeft het wijzigingen ondergaan.
Van rond 1895 dateren het statige neoclassicistische herenhuis Kwikkelstraat 16 en het rijke eclectische herenhuis Kerkstraat 2 met koetshuis.
De boerderij Markt 1-3, sinds 1985 het Grenslandmuseum, heeft een mogelijk 17de-eeuws bedrijfsgedeelte in vakwerkbouw, een 18de-eeuwse kelder met opkamer en een dwars geplaatst woongedeelte uit circa 1850.
De gietijzeren dorpspomp (bij Kerkstraat 2) stamt uit circa 1875. Het trafohuisje (Kerkhofplein 3-5) met flauw schilddak kwam rond 1930 gereed.
De R.K. St.-Petrus en Pauluskerk van Breedenbroek (Terborgseweg 30-32, gem. Gendringen), gelegen ten noordwesten van Dinxperlo, is een eenbeukige kerk uit 1854-'55, gebouwd naar plannen van A. te Wiel. Het neogotische koor uit 1881 is ontworpen door G. te Riele. Het orgel is gebouwd door de gebroeders Gradussen (1878). De neoclassicistische pastorie (Terborgseweg 34) dateert uit circa 1855.
De Hervormde kerk in De Heurne (Lage Heurnseweg 58), een gehucht gelegen ten noorden van Dinxperlo, is een zaalkerk uit 1908 met neogotische- en neorenaissance-details. Ten noorden van De Heurne staat de windmolen ‘Teunismolen’ (Teunismolenweg 4), een achtkantige beltmolen op veldmuren uit 1822. De belt is vermoedelijk in 1942 vervangen door bedrijfsruimten.
Helaas hebben zij een beeld bepalende Havezathe, "De Welsker" over het hoofd gezien, daarom weil deze toevoegen, naar aanleiding van een artikel in Achterhoek Nieuws, weet niet meer in welk jaar deze er in stond.
.
Onderstaande heb ik gemaakt in 1996
Dit is voor mij de foto van "De Welsker, zo was het jaren het gezicht vanaf mijn terrein.
Een mooie winterfoto gemaakt in 2008 vanaf eigen perceel
Een heel mooie foto, met dank aan B.M. waar de laatste bewoner/eigenaar nog op staat, voor mij ook heel herkenbaar.
Ik heb nogin maaart 2009 een hele tijd met hem gesproken, mede doordat ik de Naobers van de Fam. Rensink moest uitnodigen voor hun theevisite, die ze gaven bij Bruggink voor hun 55 jarig huwelijk, wist dat hij een man van tradities was, daarom heb ik hem persoonlijk de boodschap overgebracht.
Heb toen wel ruim 3 kwartier met hem zitten te kletsen, kon toen al wel merken en zien dat hij al niet meer helemaal bij de tijd was, hij is overleden eind juli 2009.
Wanneer ik terug kijk op de geschiedenis van de laatste bewoners van de "Welsker" dan is het eigenlijk wel een trieste familie geschiedenis geweest, mede doordat de ouders op jonge leeftijd zijn overleden.
18 maart
Eind verleden jaar hebben we nog een Kerstreis gemaakt met de Zonnebloem van 12-17 december 2022, het was een heel fijne reis en na afloop zei Anneke dat hebben we dan toch maar even gedaan. Hieronder volgt een overzicht.
We zijn hier al behoorlijk dicht bij Keulen