zaterdag 1 april 2023

HEURNERBOSCH 1832-1913 blogs 2023



Dit jaar, 2023,  wou ik beginnen met de abnormale hoge temperatuur op 31-12-2022, tien min v.h. nieuwe jaar zijn intrede zou doen. Had dit nog nooit eerder meegemaakt, zo'n hoge temp. a.h. eind van het jaar. Zeker niet in de Welskerbos, waar ik geboren en getogen ben en er bijna 70 jaar, waarvan 40 jaar met mijn geliefde Anneke.

Alles gaat niet alleen over dit jaar, maar ook bijzonderheden die in herinneringen naar boven komen en behouden moeten blijven 

 Hieronder een zeer nostalgische foto van de "Stenen Duker" uit mijn jeugdtijd, voor mij heel herkenbaar.


  

KORTE HISTORIE VAN DE VOORNAAMSTE BOUWWERKEN IN DE HEURNE, DINXPERLO EN BREEDENBROEK.

Uit: Monumenten in Nederland, Gelderland (2000). Sabine Broekhoeven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten.
Dinxperlo, dorp, mogelijk in de 8ste eeuw ontstaan op een dekzandrug aan de A-Strang. In 1281 werd de parochie van die van Bocholt (D) afgesplitst. Tot 1795 maakte het dorp deel uit van de heerlijkheid Bredevoort.
Dinxperlo vormt één geheel met de kern van Suderwick (D) - met de Heelweg als grensstraat.
De Hervormde kerk (Markt 2), oorspronkelijk gewijd aan Onze Lieve Vrouwe en St. Liborius, is een gotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De toren met romaniserende elementen stamt uit circa 1400. Eind 15de eeuw begon men met het laatgotische koor, gevolgd door het schip dat in 1509 werd voltooid. In 1545 werd de toren verhoogd en van een nieuwe spits voorzien. Bij herstelwerk in 1830-'31 kreeg de kerk een bepleistering die is verwijderd bij de restauratie van 1948-'51. Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven op kraagstenen en ronde zuilen. Er zijn muurschilderingen met voorstellingen van de legende van de H. Christoforus en apostel- en heiligenfiguren (tweede kwart 16de eeuw). Tot de inventaris behoren een door Willem en Berend van Gulick vervaardigde preekstoel (1694) en een orgel door C.F.A. Naber (1831).
Het Rietstapkerkje (Rietstapperweg 7) is een opvallend kleine neogotische kapel met geveltoren en naaldspits. T.M.T. Rietstap liet deze in 1911 bouwen ter voldoening van een bepaling in een erfenis. In 1984 is dit vermoedelijk kleinste kerkje van Nederland over korte afstand verplaatst.
De Gereformeerde kerk (Bernard IJzerdraatstraat 1) is een karakteristieke zaalkerk met portaal, gebouwd in 1951 naar plannen van W. Hebly.
De R.K. De Goede Herderkerk (Allee 58) is een moderne kerk met tentdak en opengewerkte toren, gebouwd in 1965-'66 naar plannen van H.A. Knoop.
Het postkantoor (Aaltenseweg 4) is een fors pand uit 1918 met late jugendstil-details.
Het raadhuis (Raadhuisstraat 8 ) kwam in 1937-'38 tot stand in traditionalistische vormen naar plannen van G.L. van Straalen en H.J. Kolenbrander.
De Chr. lagere school (Terborgseweg 5) met onderwijzerswoning werd in 1887 gebouwd en vertoont eclectische details. De school kreeg in 1892 een verdieping.
Het Dames te Beesthuis (Raadhuisstraat 10) is een breed (hallen?)huis dat in opzet uit 1623 stamt en in 1776 werd herbouwd. Nadat het in 1876 in bezit van de smid J.G. Beest kwam, heeft het wijzigingen ondergaan.
Van rond 1895 dateren het statige neoclassicistische herenhuis Kwikkelstraat 16 en het rijke eclectische herenhuis Kerkstraat 2 met koetshuis.
De boerderij Markt 1-3, sinds 1985 het Grenslandmuseum, heeft een mogelijk 17de-eeuws bedrijfsgedeelte in vakwerkbouw, een 18de-eeuwse kelder met opkamer en een dwars geplaatst woongedeelte uit circa 1850.
De gietijzeren dorpspomp (bij Kerkstraat 2) stamt uit circa 1875. Het trafohuisje (Kerkhofplein 3-5) met flauw schilddak kwam rond 1930 gereed.
De R.K. St.-Petrus en Pauluskerk van Breedenbroek (Terborgseweg 30-32, gem. Gendringen), gelegen ten noordwesten van Dinxperlo, is een eenbeukige kerk uit 1854-'55, gebouwd naar plannen van A. te Wiel. Het neogotische koor uit 1881 is ontworpen door G. te Riele. Het orgel is gebouwd door de gebroeders Gradussen (1878). De neoclassicistische pastorie (Terborgseweg 34) dateert uit circa 1855.
De Hervormde kerk in De Heurne (Lage Heurnseweg 58), een gehucht gelegen ten noorden van Dinxperlo, is een zaalkerk uit 1908 met neogotische- en neorenaissance-details. Ten noorden van De Heurne staat de windmolen ‘Teunismolen’ (Teunismolenweg 4), een achtkantige beltmolen op veldmuren uit 1822. De belt is vermoedelijk in 1942 vervangen door bedrijfsruimten.

Helaas hebben  zij een beeld bepalende Havezathe, "De Welsker" over het hoofd gezien, daarom weil deze toevoegen, naar aanleiding van een artikel in Achterhoek Nieuws, weet niet meer in welk jaar deze er in stond.

.
                                Onderstaande heb ik gemaakt in 1996

         
Dit is voor mij de foto van "De Welsker, zo was het jaren het gezicht vanaf mijn terrein.



                   Een mooie winterfoto gemaakt in 2008 vanaf eigen perceel                      



Een heel mooie foto, met dank aan  B.M. waar de laatste bewoner/eigenaar  nog op staat, voor mij ook heel herkenbaar.

Ik heb nogin maaart 2009 een hele tijd met hem gesproken, mede doordat ik de Naobers van de Fam. Rensink moest uitnodigen voor hun theevisite, die ze gaven bij Bruggink voor hun 55 jarig huwelijk, wist dat hij een man van tradities was, daarom heb ik hem persoonlijk de boodschap overgebracht.
Heb toen wel ruim 3 kwartier met hem zitten te kletsen, kon toen al wel merken en zien dat hij al niet meer helemaal bij de tijd was, hij is overleden eind juli 2009.

Wanneer ik terug kijk op de geschiedenis van de laatste bewoners van de "Welsker" dan is het eigenlijk wel een trieste familie geschiedenis geweest, mede doordat de ouders op jonge leeftijd zijn overleden.

18 maart

Eind verleden jaar hebben we nog een Kerstreis gemaakt met de Zonnebloem van 12-17 december 2022, het  was een heel fijne reis en na afloop zei Anneke dat hebben we dan toch maar even gedaan. Hieronder volgt een overzicht.







                                 We zijn hier al behoorlijk dicht bij Keulen

                                                                                      13 december 2022

                                     Een Welkom in Keulen

                      
                                       Een bezoek aan de Kölner Dom




  Daar zijn altijd veel bezoekers, hier krioelt alles door  elkaar heen

Toen waas het: Hoe komen we bij een Kerstmarkt, nou ja we kunnen dwars door het station gaan en zien wel waar we uitkomen.



  Hieronder een bezoek aan één van de Kerstmarkten in Keulen.

                                             Met de Dom op de achtergrond

                                               Er was van alles te koop
Een heel leuk muziekalisch optreden van jongeren van een Lagere School.


Weer terug gegaan door het station en gewldige ervaring en heel leuk om een keer gedaan te hebben.


n
De omgeving van het station

                                                  Weer opweg naar de boot





Weer gauw naar de warmte toe, want het was wel een erg koude wandeling geweest, maar wel een gezellige.


14 december






Op de kade was het uitkijken
De wijnvelden hoog i.d bergen in wintertooi

Bezoek a.h. centrum van Ruedesheim 
Schitterende kerststal

Een glibberig straatje met kinderkopjes





Je zag er Mooie Vakwerkhuizen



                       Een leuk zitje voor een  Ruedesheimer koffie


Een zeer drukke spoorweg overgang, waar je veel geduld moest hebben, levensgevaarlijke oversteek voor een rolstoeler
Nu konden we terug via een tunneltje onder het spoor voor fietsers en wandelaars, dit was er in 2019 nog niet. Hier was oversteken toen levensgevaarlijk en haast onmogelijk.


Weer terug op de boot werden welkom geheten door de Kerstman en een glas glühwein.


                2 van de vele en fraaie versierde kerstbomen

                      weer een fraaie en sfeervolle versiering 


                       Enkele foto's v.d. gezellige avond
                                 Natuurlijk de polonaise

                                   15 december



         









Hier boven zie een herinneringsplaat die in de plavuizen was gemaakt naar aanleiding van de zware bombardement aan het van de W.O II, was wel indrukwekkend.



De gids die de rondleiding heeft gedaan kon alles heel mooi verwoorden. Ze bracht verschillende wetenswaardigheden op een leuke manier.

                                        16 december

Normaal wordt vrijdags een stop gemaakt in Duesseldorf, maar daar was geen aanlegplaats vrij, dus is het Nijmegen geworden, hier heb ik helaas maar enkele opnames van.








's Avonds was weer het tradionele Gala Diner, dat weer uitstekend was verzorgd. Hieronder een klein overzicht.








De sfeervol gedekte tafels

Met dank aan de vele vrijwilligers die deze reizen mogelijk maken en de gasten een heel fijne week hebben bezorgd.  

Wanneers er niet zoveel vrijwilligers zijn die deze reizen mogelijk maken, ondanks de kosten voor de vakantiegangers, waren dergelijke vaarvakanties door Nederland en Duitsland niet mogelijk.

Wij hebben toch maar even de prachtige reis meegemaakt.

8 april

Gelezen in een zaterdagskrant onderstaande "Brief v.d. dag"

Alle natuur in Nederland is nu eigenlijk maaknatuur, een opmerking die ik hoorde een programma op NPO 1 "Aarde"
gezien vanuit de ruimte door der ogen van André Kuiper tijdens zijn ruimtereis


                                     8 april
Hier onder zie je leuke paasattenties van Sensire "De 
Heurne-Dinxperlo" en "De Zonnebloem "Dinxperlo-Breedebroek"
De Paashaas van Sensire brengt a.h.w. de Paaseitjes van De Zonnebloem.


 

                          Klimaat problematiek
Gelezen in een landelijke krant, een heel interessant aritkel over de diverse (ernstige?!) natuur achteruitgang.


                  Onze Familievakantie van 3 t/m 7 mei
In verband met ons kroonjaar, hebben we onze festiviteiten opgestart met een vijf daags verblijf op Terschelling met ons allen. begin nu maar met enkele aardige vermeldingen.
We vertrekken uit Dinxperlo naar Harlingen, waar de boot al aan de kade ligt om te vertrekken.
                                      Bus staat gereed om te vertrekken

                                                  Onderweg
                                          Aankomst in Harlingen
                                     De Friesland ligt klaar voor vertrek om 15.05 u
                                          Op weg naar Terschelling

                         We zijn weer aangekomen voor een 5 daags verblijf


                                onze bus voor  mijn rolstoel vervoer

   
foto met dank aan VVV Terschelding

 Een prachtig rolstoelpad van 2 1/2 km, schitterende uitzichten, voelde net alsof je d' Alp de Huez beklom, ging voor mij goed dankzij de Speedy, vanaf het eindpunt had je een prachtig uitzicht. De terugweg ging vanzelf, wel heel  goed sturen en afremmen, anders miste je wel sommige scherpe bochten.  De hele tocht was wel een belevenis.
                                                  Prachtige uitzichten


                                   Prachtig uitzicht vanaf het rolstoelplateau op de Brandaris
       
    het was flink duwwerk naar het plateau toe en terug moest je inhouden

                                                                Even een pauze

Zomaar een beetje spelen met de camera, door Martine
Gezien door de oudste dochter
Zo maar enkele willekeurige foto's gemaakt toen we ondwefrweg waren naar een strandrestaurant en bij een stevige wind aanstormende golven











Wij hebben met deze voormalige vissersboot educatief zeevissen gedaan, dee was rolstoelvriendelijk te bereiken, het goed voor elkaar en het was ook heel leuk om dit te doen, alle plaatsen waren bezet.




26 augustus
Stoomgemaal De Tuut in Appeltern


Op 26 augustus hebben een familiemiddag gehad in de Theetuin in Appeltern, een schitterende ligging aan de Walstraat
   
We hebben ook een bezoekje gebracht aan dit stoomgemaal, dat dit weekend onder stoom was, prachtig om te zien hoe alles nog werkte, 100 jaar geleden geproduceerd door Machniefabriek Stork in Hengelo (O). Dergelijke apparatuur is in principe niet kapot te krijgen.

         Gelezen in een artikel  "Wat U Zegt" op 2 september 2023.


Mooi artikel geschreven door een willekeurige Nederlander

Zoals het hier geschreven komt beter overeen met de werkelijkheid, voor de politieke partijen zijn stokpaardjes veel belangrijker, mijn gevoel zegt er worden miljarden Euri over der balk gegooid, waarvan men nu niet weet wat de resultaten zijn en over 25/30 jaar gezegd, we hebben onnodig miljarden over de balk gesmeten en ons nageslacht er mee opgezadeld.

Alles is papier (juridisch) te berekenen, maar wat het aan het eind van de rit opleverd kunnen ze niet zeggen, alleen men hoopt dat het wel zo zal zijn, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. De natuur laat zich niet dwingen, dat hebben de de afgelopen jaren wel gezien, eigenlijk de eeuwen door wel gezien.

Daar hebben we allemaal schuld aan, zonder aanzien des persoons, je kunt niet specifiele groepen aanwijzen

Van 2 - 7 oktober hebben wij nog een last minute reis van de Zonnebloem gemaakt  in Nederland Arnhem - Willemstad - Rotterdam/Maasvlakte - Wijk bij Duurstede - Tiel - Arnhem.

Het was een een geweldige en fijne ontspanningreis in ons "Kroonjaar" zijn beide 80 jaar geworden. Hieronder komen een aantal foto met aan W.v.d. Boom een Zonnebloem medewerker en een aantal door mij zelf gemaakt, helaas ben ik er een aantal kwijtgeraakt,



                                             Op weg naaar Willemstad  (N.Br.)
                                                Omgeving Dordrecht

                                                                   Schitterende luchten








  "De Rotterdam" waarmee veel emigranten mee vertrokken zijn naar de U.S.A en Canada, Nu een schitterende overnachtingsmogelijk, in oude glorie hersteld.
                                                 De Erasmusbrug




                                               Mooi vergezicht op Rotterdams Hoogbouw                        


                                                         Mooie avondfoto

                                                      zicht op Wijk bij Duurstede


               Een schitterende tekening, hulde voor W.v.d. Boom


De Stadspoort van Tiel