donderdag 30 oktober 2014

Jeug herinnerringen - 't Visgat" - i.d. 50 er jaren

Naar aanleiding van een artikel over de Spoorlijn Dinxperlo-De Heurne - Sinderen - Varsseveld heb ik een verhaal geschreven over een stuk grond dat aan de spoorlijn, nu hoek Spekkendijk- Welskerbos, dat mijn vader in de 50 er jaren in bezit kreeg.



                                                                 Het Visgat

Van 1904 tot in 1934 liep de spoorlijn Dinxperlo – Varsseveld langs het “Muldersbos”, vanaf Spekkendijk nog te zien, ligt nog wel wat grind.         
 
Hier een kadastraal overzicht van het perceel hoek Spekkendijk-Welskerbos in 1931
 
Links in de hoek was de boomgaard zoals beschreven in het verhaal hieronder

Nu ligt hier op hoek Spekkendijk – Welskerbos een bos, dat tijdens de ruilverkaveling in de 2e helft 70er jaren door het Staatbos beheer is aangelegd.

Ga er van uit dat meester T. Koerselman, het grondstuk, ongeveer een halve hectare, gekocht heeft ten tijde van de verkoop “Heurnerbosch” in 1913 door de Vorst van Salm Salm. Zo stond het in de verkoop advertentie, meerdere Heurnsen kochten er toen diverse stukken bos, om het te ontginnen als landbouw- en weidegrond.










Hier links de verkoopadvertentie van Salm-Salm
in april 1913

36.20 Hectare Heurnerbosch en 3 hofsteden, dit zijn De Welsker - Dicker (Dieker) en Ovink.
















Hier onder een deel van Kad. Atlas Dinxperlo van 1832, waar het gebied dat verkocht werd, beschreven staat als De Welscher.



Voor zo mij bekend is heeft Meester Koerselman hoofd van de Christelijke Lagere School tot 1938, hier na zijn pensioennering een woonhuis willen bouwen. Neem aan dat dit door de W.O. II en na die tijd wegens afnemende gezondheid van hem, het er niet meer van gekomen is.

Hij had al rechts achter in de hoek van het perceel tegen de spoorbaan, een boomgaard aangelegd, waar verschillende soorten fruitbomen stonden. Mijn ouders hebben de boomgaard na zijn pensioennering het vruchtgebruik gehad, de rest van het stuk was door hem al verpacht aan de heer Nijeboer.




Na het overlijden van meester T. Koerselman begin 50 er jaren, kon alleen mijn vader het grondstuk kopen, dit was door hem vastgelegd. Het is in gebruik geweest totdat er tijdens de ruilverkaveling begonnen werd met de aanleg van diverse bos percelen. Daar hoorde “ ’t Visgat” en de voormalige baan ook bij.


Zo ziet het er nu uit in 2014, hoek Spekkendijk-Welskerbos
 

In mijn jeugdtijd heb ik nooit anders gehoord van mijn ouders dan: We moeten ook even naar “ ‘t Visgat” om te kijken of de appels/peren al beginnen te vallen. Kan me nog herinneren dat daar oude soorten vruchtbomen stonden, zoals Gravensteiner, Schöner von Nordhausen – Sterappel – Jack Lebel en Juttepeer. In mijn jonge jaren waren het al oude vruchtbomen. Wie kent deze lekkere appelsoorten nog?

 

Wie kent deze smaakvolle sterappels nog?

Niemand wist eigenlijk precies hoe die naam ontstaan is, wel was bekend dat daar langs de spoorlijn een tweetal flinke gaten waren. waarschijnlijk ontstaan tijdens de aanleg van de spoorlijn. Er zouden vissen in hebben gezeten, misschien is dit wel gedaan door Koerselman? En dat men daardoor op die naam gekomen is, dit heb ik vaak gehoord van mijn ouders en een oom.


Enkele herinneringen aan de plaats waar eens de baan heeft gelopen, deze zijn nog voor een deel te zien.


Over deze verhoging, die nu fraai begroeid is liep de spoorlijn,
aan het begin v.d. Nijmansdijk rechts
                            
 
 
Dit kun je vinden in de Welskerbos, aan het eind van  deze houtwal, eens een deel van de uitweg van "De Welsker" denk voor 1913, liep ook de spoorlijn richting Dinxperlo.
 
In mijn jeugdtijd begin 50 er jaren was er nog een strook van ca. 8-10m breed waar nog veel grind lag en begroeid met allerlei struiken. Daarna konden aanliggende eigenaren deze strook kopen.



Zo zag het treinstation er in 1920 uit. tot ver in de 50/60 er jaren, zolang er de familie Obbink gewoond heeft, was er weinig aan veranderd. Misschien was het niet meer 100% zo, maar was nog wel kenmerkend voor de diverse spoorhuisjes in die tijd.

Hier onder een foto zoals het  in 50 - 60 er jaren uitzag
                                                         Uit foto archief Jan Bruil in Dinxperlo

     Hier onder fraaie herinneringen aan een lokale spoorlijn van 1904 - 1934





Heurnerbosch1832-1913


30 oktober 2014
 

 

 

 

 

 


maandag 6 oktober 2014

Wat kan men mentaal verwerken?




Wat kan een mens mentaal verwerken zonder dat er kortsluiting gaat ontstaan in je hersenen

Alles wat hieronder beschreven staat is maar een voorbeeld, de aanleidingen kunnen voor iedereen weer anders zijn, vaak een opstapelingen van trieste gebeurtenissen in een mensenleven.

 
Waarom ga ik dit blog schrijven? In 1989 heeft een vriend van mij het ook zich zelf  aangedaan, dat ik toen niet kon of wou begrijpen dat zo iets mogelijk was en wil het nu eigenlijk nog niet begrijpen. Maar ik ga nu wel enigszins snappen, dat hij zo ver kon komen, maar dan nog blijft het in en in triest.

 Er zullen altijd personen zijn die het onderstaande, het geen mij is overkomen vanaf 1986 tot 1999, heel moeilijk zouden kunnen verwerken of misschien wel helemaal niet en er mentaal verschrikkelijk moe van worden en hoe ga je daar mee om? Men zou er zomaar een ernstige stoornis of trauma aan kunnen overhouden.

Wanneer je te maken hebt gehad met de mentaliteit van een aantal personen voor wie het blijkbaar acceptabel – christelijk en normaal was om bewust en moedwillig misbruik te maken van iemands handicap of bijzondere omstandigheden.

 
Men kan zo maar te maken krijgen met leugens en valse beschuldigingen
                                                                       met pure vernederingen
                                                                       met zwartmakerij
                                                                       met ordinaire scheldpartijen

Wat hieronder beschreven staat kan ook meespelen
 
Dat allen donders goed weten wat ze gedaan hebben, maar willen het niet meer weten, ze gaan hebben en gaan het externaliseren ( ze leggen a.h.w. het buiten zich ) Ze zouden het ook bij niemand anders hebben gedaan.

Dan wil ik het nog niet hebben wat mij/ons allemaal vanaf 2000 – 2012 is overkomen. Dat valt dan eigenlijk nog in het niet, zoiets wens je ook niemand toe.

Wanneer je iets heel ernstigs hebt meegemaakt, een B.D.E., dat kan je zo maar uit het niets overkomen.  Of je voelt dat er iets hapert in je lichaam, maar je weet niet meteen wat dat is.
                          
Het overkomt je zo maar, echter dat kan ook negatief op je mentale gesteldheid werken, na alles wat je eerder al hebt meegemaakt.

Elke dag een onaangenaam/onbestendig of onbegrepen gevoel hebben in de benen, dat niet te omschrijven is en daarbij ook nog een vorm van lage rugpijn.

Of nachtmerries, kan ook zo maar gebeuren,  hoe kun je deze verwerken? Ze kunnen zeer angstaanjagend en griezelig zijn. 

Aan bepaalde gebeurtenissen kan men altijd op een of andere manier dagelijks aan herinnerd worden, het gaat dan als een rode draad meelopen in verdere leven. Al zou je het willen tegenhouden dan lukt dat meestal toch niet.

Dit zal niet makkelijk gebeuren bij een éénmalige ernstige of trieste gebeurtenis, misschien blijft het wel een beetje in je achterhoofd hangen.

 
Dit blog heb ik ook geschreven omdat je nooit moet oordelen over iemand, die zichzelf iets heeft aangedaan, dat zal mij niet overkomen. Je kunt alleen je zelf afvragen hoe is het mogelijk dat hij tot die daad is gekomen. Hoe dat onstaat weet je niet, er kan opeens in zijn hersenen iets op een verschrikkelijke manier mis zijn gaan. Waarschijnlijk raak je dan in een vlaag van totale onbegrijpelijke verstandsverbijstering, alleen maar hopen dat het je zelf nooit zal overkomen.

 
Ooit eens onderstaande uitspraak gehoord van behandelend arts ( hersenspecialist) in Zeist in de 60 er jaren van de vorige eeuw.
 
Een persoon kan iets ernstig meemaken dan gebeurt er niets in de hersenen. Maar iets wat voor ons eigenlijk heel normaal is, kan een aanleiding zijn dat het dan wel totaal misgaat en zoiets is niet te begrijpen en ook niet te verklaren.

 
Heurnerbosch1832-1913
 
25 september 2014

 

woensdag 10 september 2014

Ruesink - Beernink Geschiedenis




In onderstaand overzicht laat ik zien hoe onze relatie tot de Ruesink familie
is. Echter deze band is principe heel erg klein. We weten dat de Grootvader van mijn Grootmoeder Berendina Wilhelmina Westendorp Antony Ruesink
23.09.1808 – 18.04.1874 heette.  Maar ook omdat mijn vaders roepnaam Bertus was, deze naam komt in de Beerninks Stamboon niet voor. Bij de Ruesinks komt/kwam deze voornaam wel vaker voor. (bron J.D. Beernink 1911-1995).

 
Ik begin met:

                                       Garrit Jan Ruesink geb. 1740 in Dinxperlo

                                                       Gehuwd met

                                      Trijneken Schultens geb. in Embden (Dtsl)

                                                                   Zoon
 
                                                   Nicolaus  geb. 21.05.1779 De Heurne

                                                            Gehuwd met

                                        Berendjen Kemper geb. 1777 Groot Breedenbroek

 Uit dit huwelijk zijn in totaal 8 kinderen geboren, ik noem er drie voor de
                                                           Stamboom ( deze zijn mij bekend)

        Toni   -  Geb. 1797 ovl. 29.9.1798     Antony  geb. 23.09.1808         Berendina
                                                                              ovl.  18.08.1874
Antony is geboren in
 Suderwick (Dtsl)                                                        Gehuwd met   

                                                            Hendrika Gerharda Bosman geb. 17.01.1818


Antony en Hendrika
                                                                                                                                                                                   Dochter

                                                                 Berendina geb. 10.4.1841

                                                                           Huwelijk in 1865 met

                                                        Willem Westendorp  geb. 26.03.1841
                                                                                                   In Megchelen

                      Uit dit huwelijk zijn 4 kinderen geboren 2 zonen en 2 dochters

Zonen:        A.J. Westendorp 1867 - H. Westendorp 1869                                                    Dochters:   Antoinetta 1879  en   Berendina Wilhelmina 1882
        
                                                                                                         
Ik ga hier verder met:
                                                   Berendina Wilhelmina
                                                       06.05.1882 – 05.09.1954

                                                   Zij huwde in juli 1903
                                                                         met
                                                   Hendrik Jan Beernink
                                                     geb. 1873 – ovl. 1916   


Trouwfoto van Opa en Oma Beernink-Westendorp, deze is gemaakt in februari 1916 t.g.v. hun

12 1/2 jarig huwelijk




                      Uit dit huwelijk zijn in totaal 6 kinderen geboren

 
Jan Willem - Bertus Marinus - Marie Berendina - Johan Derk - Hanna Dina
1904-1974       1906- 1984            1908-1997            1911-1995     1913-2003

                                                                                                     Hendrika Johanna
                                                                                  1916-1978
 
 
 

Op deze staan Willem - Bertus - Johan - Marie
in de kinderstoel Hanna


 
Hendrik Jan Beernink liet waarschijnlijk om de 2 1/2 jaar een foto maken van zijn kinderen. We nemen aan dat dit de laatste is, die waarschijnlijk voorjaar/zomer 1916 gemaakt is (bron J.D. Beernink 1911-1995)
  
                                                                                                                                                                               
Enkele bijzonderheden over Hendrik Jan zijn: Eerste directeur van de Zuivelfabriek Dinxperlo-De Heurne, mede oprichter van de Landbouw coöperatie De Heurne en eerste secretaris. Hij was voor die tijd een vooruitstrevend persoon en zocht ook personen, die dat ook waren. En dat al eind 1800 begin 1900.

Het is best mogelijk dat daar K.L. ter Horst ook wel eens benaderd zou kunnen zijn door mijn Grootvader. Wanneer hij weer een idee had, zoals het oprichten van een Vee verzekering, dan zocht hij naar personen die ook vooruitstrevend dachten en het ook waren. 

Mijn grootvader overleed op 43 jarige leeftijd, hier onder een memoriam uit de Krant van december 1916, De Graafschapbode?
 
 

 

Hieronder volgt de tekst die ik opgeschreven heb voor het duidelijker lezen. Het is wel de schrijfwijze van die tijd.




Hieronder een fraaie foto van de zendingsfeest die er in die tijd werden gehouden in het
Heurnse schoolbos








Zittend van Li -- Re  Willem  --  Oma B.W. Beernink  -- Hendrika (Driksken)
                   Staand   "    "       "     Bertus  --  Marie  --  Hanna -- Johan (Bruur)
We gaan nu verder met zoon Bertus Marinus, deze naam kwam in die tijd bij  de stamboom van de Beerninks weinig voor. Een echte oude Beernink’s naam was Severijne.                      

 Bertus 01.05.1904-05.06.1984 huwde op 17.08.1933 met Carolina Berendina ter Horst 24.10.1907-05.02.1985


                                                            4 augustus 1933


Trouwfoto 17 augustus 1933

Hier onder een fraai gedicht t.g.v. van Huwelijk van de Jonge Naobers


Geachte Brugem en Bruud

 
Now is dan ow jonge leven,
Bruud en Brugem an eland.
        Wat ow huwelijk ow zal brengen
   Is ons, menschen, niet beken;
       Doarum wûnsche wi’j van harte,
Dat ow God zien zêgen gef:
           Eenheid, veurspoed en gezondheid,
     Dat weinig tegenspoed ow tref?
         Bruud, Wêes owen man töt hulpe.
           Een lange vrouw, een leere in huus
 Mèk ôk zien kapotte sökke
 En in de bokse een ni’j kruus
    En as hie wat völ mot bukken,
      Heb toch spiet met zien postuur.
    Mansleu goed ter hande goane,
       Och, dat wint ’t toch op den duur.
  Brugem, i’j mot ôk bedenken:
       De vrouw, die is et zwakkere vat.
   Kiek niet enkel noar de lengte,
Dacht i’j, dat ’t doar in zat?
Nem et wark eur ut de hande.
    Woar ‘j eur helpen könt, pak an.
         Hang niet op een stoel te bungelen,
As zie nog niet rösten kan .
        Maak veural ôk saam geen ruzie!
      Licht sloa’j dan een boel kapot!
         Zörgt, daw nooit, as jonge noabers,
Tusschenbeide kommen mot!
                                       De jonge Noabers
 

 
 
Uit dit huwelijk zijn in totaal 7 kinderen geboren, 4 kinderen zijn overleden.





                             Hendrik Jan           --   Karel         --    Bernard Willem
                                  1934 - 2003                  1936                   1943 -  

Ik ben vernoemd naar mijn Grootmoeder Berendina Wilhelmina Westendorp. Vernoemingen was in die tijd heel gebruikelijk.

Ik ga nu verder met Bernard Willem, omdat William (Bill) Ruesink in 1992 voor het eerst heb ontmoet op de Universiteit van Campaign-Urbana Il. U S A

 



visitekaart Bill Ruesink


 Bernard Willem (1943) huwde op 21.09.1973 met Anna Christina          
                                                                                            Themmen(1943)



Uit dit huwelijk zijn 4 dochters geboren.

 Reina 21.06.1974/01.04.1976 - Martine 1976 - Maaike 1978 en Christien 1982

                                                  
 






Zij is begraven op de Oude Begraafplaats, niet zover van het graf van mijn Grootouders. hier zijn ook de 4 kinderen van mijn ouders begraven.


In 1995 tijdens onze 2e U.S.A.naar onze familie Mr. Roy Beernink en zijn dochter Nancy Scott-Beernink hebben we ook Bill & Cindy Ruesink weer bezocht, woonachtig in Mahomet Il.

Ben - Cindy - Bill - Anneke

Ben - Anneke - Bill - Walter
 
Sinds ons bezoek in 1995 aan hun hebben we mailcontact met elkaar, ze zijn ook al weer enkele keren in Dinxperlo geweest. Denk dat het komt doordat de leeftijd hebben september-oktober 1943.
 
In augustus-september 2004 hebben wij  voor een deel samen met Martine en haar vriend onze 3e reis kunnen maken het doel was om Mr. Roy Beernink nog éénmaal wilden bezoeken wegens het bereiken van zijn 99ste geboorte dag. Daarna zijn we voor een dag of tien in Indianapolis geweest waar toen Bill & Cindy Ruesink woonden.
 
 
Bij Bill & Cindy in de tuin

Wij hebben daar toen een fijne tijd bij hun gehad, ook omdat we dat dit de laatste keer zou zijn dat we naar hun konden toegaan. Het was er toen tussen 25° en 33°.
 
 
In 2008 werden we beide 65+ en dat was een reden voor mij om hun uit te nodigen voor een gezellig samen zijn met hun in De Heurne. Daar hebben ze gehoor aangegeven en we hebben een gezellige tijd gehad.


Lekkere appeltaart eten in Bredevoort hoort er natuurlijk ook bij en zeker na een stadswandeling in september 2008. Dan  smaakt een stuk appeltaart wel.

Er zijn al verschillende familie leden van de Ruesinks uit de U S A in Dinxperlo geweest, natuurlijk moesten ze  ook appeltaart eten in Bredevoort, dat hadden ze gehoord van hen die al hier geweest waren. 

Daar wij om gezondheidsreden hun niet meer kunnen opzoeken in de U S A , hebben zij ons in 2013 weer opgezocht, nadat ze in Frankrijk enkele plaatsen zoals Parijs bezocht hadden en natuurlijk in België Antwerpen.

Hier hebben ze het een paar dagen rustig aan gedaan en voordat ze weer terug gingen nog een bezoek gebracht aan de bibliotheek in Zutphen en in Haarlem een museum voor miniatuur Poppenhuisjes, dit laatste is ook een liefhebberij van Cindy, naast het handweven dat ze al jaren doet en ook cursussen organiseert.

Met hun hebben we hier het Grenslandmuseum bezocht en natuurlijk taart eten in de "Taveerne"
 
Alle aandacht voor de uitleg over grens gevallen aan Bill & Cindy in het verleden
 

       

 
Gezellig met z'n alle aan een tafel voor een kop koffie of thee en een lekker stuk Duitse taart
 
 
 
Heurnerbosch 1832-1913
 
10 september 2014