donderdag 30 oktober 2014

Jeug herinnerringen - 't Visgat" - i.d. 50 er jaren

Naar aanleiding van een artikel over de Spoorlijn Dinxperlo-De Heurne - Sinderen - Varsseveld heb ik een verhaal geschreven over een stuk grond dat aan de spoorlijn, nu hoek Spekkendijk- Welskerbos, dat mijn vader in de 50 er jaren in bezit kreeg.



                                                                 Het Visgat

Van 1904 tot in 1934 liep de spoorlijn Dinxperlo – Varsseveld langs het “Muldersbos”, vanaf Spekkendijk nog te zien, ligt nog wel wat grind.         
 
Hier een kadastraal overzicht van het perceel hoek Spekkendijk-Welskerbos in 1931
 
Links in de hoek was de boomgaard zoals beschreven in het verhaal hieronder

Nu ligt hier op hoek Spekkendijk – Welskerbos een bos, dat tijdens de ruilverkaveling in de 2e helft 70er jaren door het Staatbos beheer is aangelegd.

Ga er van uit dat meester T. Koerselman, het grondstuk, ongeveer een halve hectare, gekocht heeft ten tijde van de verkoop “Heurnerbosch” in 1913 door de Vorst van Salm Salm. Zo stond het in de verkoop advertentie, meerdere Heurnsen kochten er toen diverse stukken bos, om het te ontginnen als landbouw- en weidegrond.










Hier links de verkoopadvertentie van Salm-Salm
in april 1913

36.20 Hectare Heurnerbosch en 3 hofsteden, dit zijn De Welsker - Dicker (Dieker) en Ovink.
















Hier onder een deel van Kad. Atlas Dinxperlo van 1832, waar het gebied dat verkocht werd, beschreven staat als De Welscher.



Voor zo mij bekend is heeft Meester Koerselman hoofd van de Christelijke Lagere School tot 1938, hier na zijn pensioennering een woonhuis willen bouwen. Neem aan dat dit door de W.O. II en na die tijd wegens afnemende gezondheid van hem, het er niet meer van gekomen is.

Hij had al rechts achter in de hoek van het perceel tegen de spoorbaan, een boomgaard aangelegd, waar verschillende soorten fruitbomen stonden. Mijn ouders hebben de boomgaard na zijn pensioennering het vruchtgebruik gehad, de rest van het stuk was door hem al verpacht aan de heer Nijeboer.




Na het overlijden van meester T. Koerselman begin 50 er jaren, kon alleen mijn vader het grondstuk kopen, dit was door hem vastgelegd. Het is in gebruik geweest totdat er tijdens de ruilverkaveling begonnen werd met de aanleg van diverse bos percelen. Daar hoorde “ ’t Visgat” en de voormalige baan ook bij.


Zo ziet het er nu uit in 2014, hoek Spekkendijk-Welskerbos
 

In mijn jeugdtijd heb ik nooit anders gehoord van mijn ouders dan: We moeten ook even naar “ ‘t Visgat” om te kijken of de appels/peren al beginnen te vallen. Kan me nog herinneren dat daar oude soorten vruchtbomen stonden, zoals Gravensteiner, Schöner von Nordhausen – Sterappel – Jack Lebel en Juttepeer. In mijn jonge jaren waren het al oude vruchtbomen. Wie kent deze lekkere appelsoorten nog?

 

Wie kent deze smaakvolle sterappels nog?

Niemand wist eigenlijk precies hoe die naam ontstaan is, wel was bekend dat daar langs de spoorlijn een tweetal flinke gaten waren. waarschijnlijk ontstaan tijdens de aanleg van de spoorlijn. Er zouden vissen in hebben gezeten, misschien is dit wel gedaan door Koerselman? En dat men daardoor op die naam gekomen is, dit heb ik vaak gehoord van mijn ouders en een oom.


Enkele herinneringen aan de plaats waar eens de baan heeft gelopen, deze zijn nog voor een deel te zien.


Over deze verhoging, die nu fraai begroeid is liep de spoorlijn,
aan het begin v.d. Nijmansdijk rechts
                            
 
 
Dit kun je vinden in de Welskerbos, aan het eind van  deze houtwal, eens een deel van de uitweg van "De Welsker" denk voor 1913, liep ook de spoorlijn richting Dinxperlo.
 
In mijn jeugdtijd begin 50 er jaren was er nog een strook van ca. 8-10m breed waar nog veel grind lag en begroeid met allerlei struiken. Daarna konden aanliggende eigenaren deze strook kopen.



Zo zag het treinstation er in 1920 uit. tot ver in de 50/60 er jaren, zolang er de familie Obbink gewoond heeft, was er weinig aan veranderd. Misschien was het niet meer 100% zo, maar was nog wel kenmerkend voor de diverse spoorhuisjes in die tijd.

Hier onder een foto zoals het  in 50 - 60 er jaren uitzag
                                                         Uit foto archief Jan Bruil in Dinxperlo

     Hier onder fraaie herinneringen aan een lokale spoorlijn van 1904 - 1934





Heurnerbosch1832-1913


30 oktober 2014
 

 

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten