zondag 8 februari 2015

Het Oelengoor 1933 - 1973 deel 2

We hebben - Het Oelengoor onder gebracht in verschillende delen om het leesbaar te houden en zijn toen begonnen met de Kad. Atlas Dinxperlo van 1832. Nu zijn aangekomen dat B.M. Beernink en  C.B. Beernink - ter Horst zijn getrouwd op 17 augustus 1933 en intrek hebben genomen in hun nieuwe woning.

                                Hun levensverhaal vanaf 1933 - 1973
 
                                                Hier onder nog een keer hun Trouwfoto
                          
 
Heb nog een gedicht gevonden dat waarschijnlijk voor gelezen is tijdens Bruiloft op 17 ausgusts 1933,zeker weten doe ik het niet, maar het is een gedicht van de Jonge Naobers.
 
Geachte Brugem en Bruud
Now is dan ow jonge leven,
Bruud en Brugem an eland.
Wat ow huwelijk ow zal brengen
Is ons, menschen, niet bekend;
Doarum wûnsche wi’j van harte,
Dat ow God zien zêgen gef:
Eenheid, veurspoed en gezondheid,
Dat weinig tegenspoed ow tref?
Bruud, Wêes owen man töt hulpe.
Een lange vrouw, een leere in huus.
Mèk ôk zien kapotte sökke
En in de bokse een ni’j kruus
En as hie wat völ mot bukken,
Heb toch spiet met zien postuur.
Mansleu goed ter hande goane,
Och, dat wint ’t toch op den duur.
Brugem, i’j mot ôk bedenken:
De vrouw, die is et zwakkere vat.
Kiek niet enkel noar de lengte,
Dacht i’j, dat ’t doar in zat?
Nem et wark eur ut de hande.
Woar ‘j eur helpen könt, pak an.
Hang neet te bungelen,
As zie nog niet rösten kan .
Maak veural ôk saam geen ruzie!
Licht sloa’j dan een boel kapot!
Zörgt, daw nooit, as jonge noabers,
Tusschenbeide kommen mot!
                                        
                  De Jonge Naobers                                
                                                                       
Bovenstaand gedicht heb ik later gevonden toen dit deel van website al klaar, dus na begin 2008, vond het wel aardig om dit mee te nemen. 
 
                                                                Het trouwboekje
 

 
 
We zijn weer begonnen met de trouwfoto gemaakt ter gelegenheid van huwelijk op 17 augustus 1933 en het trouwboekje, waaruit blijkt dat hun huwelijk is geregistreerd in Dinxperlo. Hierin werden ook de geboorten en eventueel overlijden van de kinderen opgenomen. 
 
Er zijn 7 kinderen geboren, 4 jongens en 3 meisjes, 4 kinderen zijn helaas op zeer jonge leeftijd, van 3 tot 9 maanden, overleden. De oorzaak van hun overlijden is nooit precies bekend geworden, er werd gesproken van een inwendig ontsteking, waar men toen niet wist wat ze er aan konden doen in 30 - 40 er jaren. Maar ze wisten echter wel waarom hun zoon Bernard Willem ( geboren in 1943 ) een handicap had.
 
Hier volgt een aardige onderbreking, hun geboorte melding in De Graafschapbode. Echter alleen van Henk & Karel, laat ik zien.
 
 

 
De geboorte vermelding van 2 zusjes en 1 broertje zijn ook in mijn bezit gekomen, doch deze worden niet vermeld.  ( dank aan F. ter Horst, H'veen )
 
Zoals je ziet zijn hun de levensstormen niet bespaard gebleven, niet in het begin van huwelijk, maar helaas ook niet op latere leeftijd. De ziektes van Vader begin 60 er jaren, waarvan hij toen volledig van is hersteld en weer opnieuw in 1969. Moeder had net als haar zusters te maken met een verhoogde bloeddruk, ze kwamen er achter doordat ze begin 50 er jaren vaak zware hoofdpijn had, bij controle bleek de bloeddruk hiervan der oorzaak te zijn. Toen ze het goed onder controle hadden waren de zware hoofdpijnen verdwenen. Met deze kwaal hadden ook haar zusters te maken, 3 zuster zijn op relatief jonge leeftijd overleden toen ze in de zestig waren.  
                                             Foto van schooljaar 1946? van Henk en Karel

Ben(nie) met Vader & Moeder ( 1952 ) ?
 
Hier nog de  inentingskaart van Ben in 1945
 
 
Deze kaart vond ik dit jaar bij het controleren van de laatste spullen van mijn Moeder die ik nog uitzoeken en bekijken wat er mee te doen
 
 
Dit jaar heb ik van haar veel belangrijke en waardevolle gegevens van haar kunnen vinden, enkele bij toeval, zoals overlijden datum van haar moeder in 1927, zie hiervoor weblog "Ode aan mijn Moeder"
 
 
 
Moeder heeft altijd een goed kontakt gehad met haar zusters, ze deelden vreugde en verdriet. Vooral op latere leeftijd stonden ze voor elkaar klaar, daarom is onderstaande foto opgenomen waar moeder met 2 oudere zusters opstaat en hun vrienden. Haar zusters Drika en Anna waren waarschijnlijk toen getrouwd. Deze foto is gemaakt bij een fotograaf omstreeks 1928, na afloop van een fietstocht door de 3 zusters en hun vrienden.
 
 
 
 Achter de tafel  Lina en haar vriend Bertus - Mina en haar vriend Evert.
 
Zittend aan de tafel links: Grada en rechts haar vriend Rudolf.
 
                                                  =========================
 
"Nu komt het werkzaam leven en ontspanning van Vader en Moedert vanaf hun huwelijk in woord een beeld"
 
                                                 =========================
 
We beginnen met een foto van de oude zuivelfabriek van voor de oorlog. Alle personen zijn niet makkelijk te herkennen, doch nu weet ik wel alle namen, dank het boek van Ben Maandag, deze foto is ook in mijn bezit. De "Botterfabriek", zo ook wel genoemd in de volksmond, is tijdens laatste oorlogsdagen ( maart 1945) in brand geschoten door de "Tommies" (aanduiding voor het Engelse leger) doordat de Duitsers nog verzet. Meerdere huizen in de nabiujheid troffen het zelfde lot. 
 
 
 
 
Op de laadbrug staan: D de Jong (Dir.) - T. Grievink (Stoker) - J. Lammers ( werkz.h.?) G. Kolenbrander (Centrifugist) - Jan Reusen (Botermaker) - B. Beernink (Melkweger) - W Neevel
(Karnemelktapper) - Wieggert (kant. Atn)  - onbekend - G ter Haar begin jaren 40. Hendrik Hengeveld zou er ook kunnen hebben gestaan.
(dank aan Ben Maandag)
 
Op onderstaande foto zie je \Bertus Beernink aan het wewrk, dat hij bijna 50 jaar gedaan heeft met veel plezier. Het was wel een verantwoordelijk werk. De boeren wisten redelijk hoeveel melk die ze elke keer aanleverden. In een melkbus van toen kon ca. 30 liter, en hadden allemaal een  nummer.
 
 
Degene, die de melk uitstort is Hendrik Hengeveld ( Goorkamp ), hij heeft  dit ook tot aan de vernietiging tijdens de tweede wereld oorlog. Rechts zie je kleine flesjes, waar ook een beetje melk in werd gedaan voor kwaliteitsonderzoek.
 
 
In de vijftiger jaren werd de zuivelfabriek herbouwd, van de oude is alleen is alleen de schoorsteen, de kelder en de aanvoerbrug voor de melkbussen op de zelfde plaats gebleven.


Hierboven zie je de nieuwe fabriek die in werking is geweest tot 31.12.1972. Toen de schaal vergroting begon.

Van deze zuivelfabriek, gesloten eind 1972, is nu bijna niets meer te herkennen, alleen de zware transformator zit nog steeds op de zelfde plaats. De rest is inmiddels totaal vernieuwd, toen Aalders B.V. de nieuwe eigenaar van de fabriek werd. Dit is een leuke herinnering aan het verleden van roemrijke zuivelfabriek in De Heurne in de vorige eeuw.



In mei 1960 werd Bertus Beernink gehuldigd wegens zijn 40 jarig jubileum bij de Coöp. Zuivelfabriek "Dinxperlo". Op deze foto wordt hij ridder in de Orde van Oranje Nassau in Brons.

 
Hier wordt hem de orde opgespeld door zijn echtgenote Lina, onder toeziend oog van Burgemeester Stam der Gemeente ""Dinxperlo"
 



Als waardering voor zijn werkzaamheden ontving hij van de Koninklijke Nederlandse Zuivelbond een oorkonde.

 
In totaal heeft Bertus Beernink bijna 50 jaar gewerkt bij de Coöp. Zuivelfabriek "Dinxperlo", vlak na de oorlog heeft hij tot de weder opbouw, ook nog ca. 10 jaar gewerkt bij de zuivelfabriek in Aalten. Eerst ging hij met de fiets en later had een mosquito, zodat trappen overbodig was en ook geen last meer had van tegenwind.
 
We sluiten de werkzaamheden bij de "Botterfabriek" af met enkele foto's van het jaarlijkse uitstapje met het personeel, ook wel genoemd "Het fabrieksreisje" dat een terugkerende traditie was en ook heel gezellig.



Moeder en Vader gaan aan boord van een rondvaart boot in de Amsterdamse grachten, op de foto van vader zie je nog net een glimp van Derk Veerbeek van de Brusse.
 
Wanneer dit uitstapje is geweest weet ik niet, ga ervan uit in de 60 er jaren
 
 
Mijn Vader heeft op 19 jarige leeftijd ook nog een landbouwcursus gevolgd, misschien ook wel omdat zijn moeder toen ook nog de boerderij nodig had als inkomsten en ook voor mijn vader als liefhebberij, die mee hielp met diverse werkzaamheden.
 


 
En later ook nog een tuinbouwcursus, en dat al voor zijn huwelijk met C.B. ter Horst, waarschijnlijk aangemoedigd door zijn  a.s. zwager Evert Veldhorst.
 
 
 
Doordat tot aan de vernietiging van de Zuivelfabriek in 1945, het maar een baan was voor halve dagen. Hadden vader en moeder ook nog een klein boerenbedrijfje, ook omdat dit een hobby van hem was. Gemiddeld waren er 3 koeien en 2x over 5 of 6 varkens om te mesten voor vleesproductie, ook om zelf af en toe een varken te slachten. Daarnaast waren er ook nog kippen in 2 hokken, deze werden na de Landbouw Coöperatie gebracht. 


 
Bovenstaande foto is omstreeks 1961 gemaakt, nadat vader voor de eerste ziek was geweest.
 
De varkens werden niet meer gehouden. Maar na enkele jaren begon hij met het opfokken van kalveren voor de vleesproductie, omdat er vraag was naar kalfsvlees van goede kwaliteit, hier is hij een aantal jaren zeer succesvol mee geweest en dat was hem een plezierige tijd. Vader heeft 3 à 4 jaar gedaan. Toen er iedereen mee begon met grotere aantallen is hij ermee gestopt.
 
Hier onder een foto van de kalverhokken
 
 
In juni 1966 heeft hij ruim één hectare landbouw- en weidegrond gekocht, data al jaren in pacht was, gekocht van zijn broer Willem voor een bedrag van fl. 10.000,- (zie akte 1668/146 van 10 juni 1966) Voor die tijd was het een hoog bedrag ( De Marktprijs). Hij durfde wel wat risico te nemen en heeft er nooit spijt van gehad.
 
 

 
In 1977 is Vader Beernink gestopt met het melken van de toen nog twee aanwezige koeien, daar het ophalen van melk in bussen niet meer werd gedaan. En ook om leeftijdsreden, het werd voor hem steeds moeilijker.
 
                                                                   ============
                                                                   Hun ontspanning
                                                                   ============
                                                                 
 



 


Op deze foto is moeder 40 jaar                                                         Op deze foto is vader 57 jaar 
 
Dit waren eens hun pasfoto's
 
 Hieronder een foto van Vader Bertus Beernink en Marcel v.d. Kaa uit Arnhem. Zij hebben deze familie leren kennen viaa het onderduiken van Marcel v.d. Kaa aan het eind van W.O.II
Dit kontakt is blijven tot in de 50 er jaren,  Ze hebben zelfs eens gelogeerd bij hun tijdens een activiteit van de NCRV dat toen in Arnhem werd gehouden. Midden vijftiger jaren is het verwaterd door allerlei omstandigheden.
 
 
Als aardige bijkomstigheid kunnen we vermelden dat het weidehek en de kippenhokken en loods nog steeds niet veranderd zijn, alleen is het enkele malen opgeknapt. De eerste keer in de 50 er jaren toen door een zware zuidwester storm de toen nog open loods van de fundering werd getrokken. De fundering werd verbeterd en verhoogd, en wat nog goed was werd opnieuw weer overeind gezet.
 
Ze gingen ook regelmatig met diverse uitstapjes, zoals die van Landbouwloze in De Heurne werd genoemd. Deze keer een bezoek aan Schiphol met de leden en personeel.
 
                            Helemaal links staan mijn moeder en vader, begin 50 er jaren?
 

 Hier zitten ze samen met Oom Rudolf en Tante Grada op het Heurns Oranjefeest, gezellig bij elkaar voor een lekker drankje       - midden 50 er jaren -

 
 
 
Denk dat deze foto gemaakt is tijdens een uitstapje van de Plattelandsvrouwen op 5.7.1958 
 
 

 
 Deze foto is waarschijnlijk gemaakt op de Holterberg tijdens een uitstapje met de klanten van levensmiddelenbedrijf Beernink in De Heurne, eind vijftiger  of begin zestiger jaren. De Drie zuster ter Horst van het Beggelder zitten aan de koffie.
 
                                  Als afsluiting van hun vrije tijds besteding, komt hier
een leuke foto van Moeder in een botsauto, gemaakt tijdens van hun jaarlijkse uitstapjes, deze keer omgeving Apeldoorn?
 
Op 17 augustus 1963 hebben zij hun 30 jarig huwelijk gevierd met de kinderen, familie, buren en vrienden. Hier onder komen nog enkele leuke opnamen.
 
We beginnen met een traditie, dat in deze omgeving gebruikelijk, versieren door de Naobers.
 
 
                                                     Wat waren ze nog jong

De buren werden binnen genodigd om er al vast eentje op te nemen, ze waren te laat met het versieren. Maar dat mocht de pret niet drukken en het was een gezellige boel.
 
Op weg naar zaal Bruggink voor een gezellig samen met de familie en 's avonds buren, collega's en vrienden.
 
 
 
Van Re naar Li: O Evert Veldhorst - O Jan Ruesink - T Mina Veldhorst - T Drika Ruesink - O Johan ter Horst -  T Grada Westendorp? - O Rudof Westendorp en op de achtergrond Ds en Mevr van Dijk 
 
 In december 1963 verliet Karel als eerste de ouderlijke woning door zijn huwelijk met Mej.
J.B. Navis uit Lintelo (Gem. Aalten)
 
 
 
Hier boven nog een heel aardige foto van Vader en Moeder Beernink voor hun huis in juli 1969
 
 
In december 1969 verlaat Henk ook het ouderlijk huis door zijn huwelijk met zijn geliefde
A.M.E. van de Vegte.
 
Hier staan zijn ouders en Ben om op weg te gaan naar Breedenbroek, waar Bep v.d. Vegte woonde
 
 In 1973 hebben zij in redelijke goede gezondheid ook hun 40 jarig huwelijk gevierd met de kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden en ze kregen hiervoor veel waardering.
 
  
 

 
 
 
"De Dedert Familie"
 
 
 
                                     "De Ruesink en De Veldhorst Families"
 
Bovenstaande neven en nichten hebben allemaal het ter Horsten bloed in zich.
 
Vader en Moeder hebben samen, ondanks veel lief en leed, ook fijne hoogte punten in hun leven meegemaakt. Wij willen hun levensverhaal afsluiten met een leuke foto t.g.v. hun 45 jarig huwelijk in 1978.
  
                                                       Familie foto Beernink - ter Horst 1978
 
                     Achterste rij: Wilbert - Henk - Bep - Ben - Anneke - Karel - Johanna
                     Voorste rij: Vader Bertus - Martine - Caroline - Moeder Lina - Johan
                                         Bij Oma op schoot - Maaike, ruim 4 weken oud
 
Wilbert - Caroline en Johan zijn de kinderen van Karel en Johanna / Martine en Maaike zijn de kinderen van Ben en Anneke
 
Ze hebben ook nog een gezellig samenzijn gehad met broers en zusters, die toen nog een redelijk goede gezondheid hadden.
 
 
Vader en Moeder Beernink - ter Horst hebben samen, ondanks veel lief en leed, ook mooie hoogtepunten in hun leven meegemaakt. Wij willen hiermee hun Levensverhaal afsluiten.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten